Absorbed by light / Strossmayerovo šetalište (istok)

Tri figure sjede na klupi jedni pored drugih i izgledaju kao tipični korisnici pametnih telefona: glave su im pognute, prstima tipkaju i prelistavaju sadržaje, a svjetlo ekrana obasjava im lice.

Fizički su prisutni, ali u mislima su odlutali negdje posve drugdje. Sjedite između figura „zaslijepljenih svjetlom” i osjetite kako to utječe na druge. Skulpturu je dizajnirala britanska umjetnica Gali May Lucas, a izradila berlinska kiparica Karoline Hinz. Ne možemo odoljeti zaslonima mobilnih telefona i računala koji nas, doslovno i metaforički, zasljepljuju. Nove poruke otvaramo istog trenutka i želimo jednostavan pristup društvenim mrežama, korisnim aplikacijama i pregledniku. Naši nas pametni telefoni prate gdje god da se nalazimo – u krevetu, na toaletu, u vlaku, sjedeći za stolom. Omogućuju nam neprestani kontakt s obitelji, prijateljima, pa čak i ljudima na drugom kraju svijeta. Lucas ukazuje na bolnu činjenicu da smo, kao rezultat toga, više dio virtualne i površne stvarnosti nego stvarnog svijeta i osoba u njemu. Aktivno uključivanje publike u „priču” karakteristika je stvaralaštva ove britanske umjetnice, koja u različitim međunarodnim agencijama radi kao grafička dizajnerica. Međutim, tome će se uskoro pokušati stati na kraj. Nekoliko tehnoloških tvrtki osmišljava načine za smanjenje vremena provedenog koristeći pametne telefone.

Možete postaviti timer (također i za svoju djecu), dobiti statističke podatke o vremenu provedenom koristeći mobilni telefon te omogućiti funkciju Ne ometaj. Još se uvijek postavlja pitanje hoće li ti načini zbilja uroditi plodom. Za sada se čini kao da više volimo biti dio digitalne stvarnosti, a ne našeg neposrednog okruženja.

Author: LIGHT ART COLLECTION

Također posjetite